diumenge, 14 de juny del 2015

Discurs del Ple d'investidura. Juny 2015

M’agradaria començar aquest discurs agraint a les 793 persones que ens van votar, la confiança que van dipositar en nosaltres el passat 24 de maig, així com a tota la gent que havent-nos votat o no,  ha estat al nostre costat aquests darrers dies. 

Nosaltres, com a força més votada, hem parlat amb tots els grups polítics per cortesia i per veure si podíem consensuar propostes per tirar endavant un equip de govern. Sempre hem deixat clar en les negociacions, que al final seria la secció local d’ERC i els components de la llista electoral qui prendrien l’acord definitiu sobre el tipus de govern a portar a terme. I així ho hem fet, i quan varem prendre la decisió, per cortesia també, ho vam comunicar a tots els partits politics l’endemà mateix. 

Des d’ERC creiem que hi ha varies maneres d’entendre la política. Una és prioritzant càrrecs, feines i privilegis dins un equip de govern, i l’altra és intentar portar a terme un programa, una manera de treballar, unes idees, comptant amb les forces politiques adequades per fer-ho possible. Nosaltres som d’aquesta segona opció. 

Hem intentat portar a la pràctica aquesta teoria i no ens en hem ensortit. I creiem que no ha estat possible per diverses raons:

Perquè això requeria d’un govern en minoria. Per nosaltres, això no suposava cap problema, al contrari. És una manera de governar que la portaran a terme molts municipis del nostre país aquesta legislatura. És una manera d’avançar com a municipi anant pactant amb tots els grups polítics les grans decisions a prendre, això sí, tenint en compte els programes electorals. I això es podia haver fet a Castelló d’Empúries sense cap problema, això sí, amb un major esforç dels que haguéssim format l’equip de govern, cosa a la que estàvem disposats.  

Perquè creiem que el mandat que vàrem rebre de la ciutadania el passat 24 de maig i que tots els partits polítics hem corroborat, és que la gent volia un canvi en la manera de governar i en les polítiques portades a terme la passada legislatura. I el canvi, a Castelló d’Empúries, som essencialment nosaltres, ja que amb la força que ens va donar la ciutadania, sense nosaltres no hi ha canvi. I per fer aquest canvi, no ens val la fórmula que s’ha tret de la màniga el nou equip de govern. Però de quin canvi parlen, si asseguts a les cadires de l’equip de govern hi hauran 2 partits que donaven suport al passat equip de govern, amb una altre partit que el seu cap de llista va estar governant tres anys i mig de la passada legislatura amb el Sr. Sanllehí? Aquí la gran novetat, malaurada al nostre entendre i única és la presència del Partido Popular.

Per tant, de canvi, res. I projecte comú per justificar un pacte tant heterogeni, per dir-ho d’una manera suau, tampoc, cap. El gran projecte comú de les quatre forces polítiques és tenir el poder pel poder. La pobre justificació que es va donar per part seva a la roda de premsa de dijous va ser que no podien permetre un govern de minories.

Per què, perquè ells no hi podien ser? Recordo a tots els assistents que a la capital del nostre país hi haurà una alcaldessa que governarà en minoria amb suports puntuals entre d’altres partits d’ERC. A les ciutats de Girona, Lleida i Tarragona, capitals de demarcació, també hi hauran governs en minoria.  Sense haver d’anar tant lluny, a Figueres també governaran en minoria CiU i PSC. I a Roses CiU també governarà en minoria amb Gent del Poble. Com a tants altres llocs. El que passa en aquestes ciutats és que els partits de la oposició col·laboraran sempre que els programes coincideixin, i aquí a la nostra vila la oposició no solsament no voldria  col·laborar a tirar projectes endavant, sinó que ho aprofiten per pactar un govern refregit d’idees i propostes que ja veurem com se’n surten per tirar-lo endavant. Això sí, ja estan preparant l’entrada a l’Ajuntament de gent de les seves llistes, no com a politics, sinó com a càrrecs tècnics. Quina vergonya! Perquè a més, tinguem-ho clar tots, aquest pacte s’ha gestat des de aquests partits polítics però també des de grups de poder i de pressió que tenim a Castelló d’Empúries i que es varen posar a treballar l’endemà mateix de les eleccions. I aquests grups passaran comptes a la Sra. Alcaldessa i a tot el seu equip durant aquests 4 anys. 

Creiem que es perd una gran oportunitat per canviar la manera de governar el nostre municipi que s’ha portat a terme durant aquests darrers 20 anys. És el moment, però malauradament aquest canvi que nosaltres representem no es podrà portar a terme de cap manera. És una llàstima. Perdrem 4 anys més, i esperarem 4 anys més a ser un municipi normal políticament parlant.

Nosaltres farem una oposició dura  pro-activa, de propostes i alhora fiscalitzadora de l’acció de govern. 

De les mentides dites a la roda de premsa de dijous per alguns membres del nou equip de govern prefereixo deixar-les estar. El temps posa a cadascú al lloc que li toca. Va ser molt bo el que va dir un tinent d’alcalde en aquesta roda de premsa: “Ara ja no estem en campanya, ara ja podem dir la veritat” Que cadascú tregui les seves conclusions.

I de les contradiccions que comporten aquest equip de govern, en voldria ressaltar una. 5 regidors varen votar a favor de la zona blava, i ara diuen que hi estan en contra. Tampoc cal donar-hi mes voltes, sobren les paraules. 

Castelló d’Empúries no estem aïllats del món. Formem part d’un petit país que es diu Catalunya. I el nostre país està vivint un moment convuls, delicat i alhora il·lusionant, a on els ajuntaments haurem d’empènyer amb força per obtenir la victòria final. Des d’ERC, encara que a la oposició, donarem tot el suport al nostre President, al nostre Parlament, al Govern de la Generalitat i a les institucions que faci falta. Del que ja no estem tant convençuts és que sense estar nosaltres al govern d’aquest municipi el nostre Ajuntament estigui en disposició d’oferir aquest mateix suport al procés. El camí és llarg i està ple de paranys que està posant el Tribunal Constitucional, o sigui, el Partido Popular. I el màxim representant d’aquest partit a Castelló d’Empúries serà el primer tinent d’Alcalde d’aquest nou govern. O sigui, senyors de CiU, que podria ser que inhabilitessin o empresonessin el seu líder i alhora President del nostre país, i si això passa vostès en seran còmplices per tenir aquest govern que vostès han conformat.

En fi, Sra. Alcaldessa, li desitgem molta sort en la tasca de portar el nostre municipi endavant, la necessitarà. Vostè, ens agradi o no, es la nostra Alcaldessa, i de la seva capacitat en depèn una bona governabilitat que ara mateix posem en dubte. I també tinguem tots present que vostès, CiU, són 4 regidors, i la resta de l’equip de govern, en són 5, per tant, dins el govern estaran en minoria. A veure quines decisions prenen.

Tot i aquestes consideracions i reflexions que acabo de fer, nosaltres som optimistes de cares al futur , perquè comptem amb la gent, els  nostres ciutadans, amb ells al costat no tenim cap dubte que Castelló d’Empúries d’aquí a 4 anys serà un municipi millor del que és ara.

Moltes gràcies i visca la Terra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada