dilluns, 13 d’agost del 2012

1 ANY DE NO-GOVERN (2)


ZONES BLAVES

Com tothom sap, una de les propostes estrella d’aquestes últimes setmanes ha estat l’intent d’implantar més de 2700 places de zona blava repartides entre Empuriabrava i la Vila. Considerem que en un context de crisi com el que estem parlant resulta inadmissible pretendre imposar una zona blava abusiva amb la finalitat de recaptar diners, la qual cosa es podria arribar a entendre si s’haguessin pres altres mesures d’estalvi des del propi Ajuntament.
La manca de sensibilitat amb aquesta actuació ha estat clamorosa, i aquesta imposició ha provocat queixes i respostes que han acovardit l’alcalde i l’han fet anar amb guardaespatlles. La forma com s’ha dut a terme i el moment, juntament amb la manca de diàleg amb els agents socials, o sigui, amb la gent, han provocat el rebuig que s’ha anat veient. A part del lamentable episodi per part de l’alcalde en el ple ordinari del mes de maig, en el qual, deixant de banda el desplegament exagerat i totalment fora de lloc de forces de seguretat, va amenaçar de desallotjar la sala de plens en diverses ocasions en què el públic assistent simplement aplaudia.
Referent a aquest tema, hem de fer dues consideracions: una respecte de la Vila i l’altra des del punt de vista d’Empuriabrava, perquè ens trobem en un cas claríssim de discriminació en el tracte dels habitants de la mateixa població.
Un dels valors actius que tenim a Empuriabrava és la facilitat d’aparcament, tant si volem anar a la platja com si volem anar a fer un gelat o passejar i comprar a les botigues. Creiem que això corre el perill de desaparèixer si la gent es veu obligada a pagar un aparcament. Seria diferent si visquéssim en un lloc on la manca de places d’aparcament suggerís que fent pagar es provoqués una rotació de cotxes, i per tant de places lliures, que afavorís que la gent pogués fer les compres o gaudir del lleure; però no és el cas.
I no ens serveix l’excusa que seran els de fora qui pagaran, i no els de casa, pels quals ja diuen que hi haurà quotes rebaixades pels veïns. La realitat és que només podrà tenir bonificació el veí que tingui la porta de casa just davant d’una zona blava.
En el cas de la Vila, qui pagarà segur seran els veïns, ja que aquí sí que no hi ha bonificacions, i si els vilatans volen aparcar s’hauran de rascar la butxaca i sense opcions de tarifa rebaixada, que d’això ni se n’ha parlat. El que falta al centre històric són mesures per afavorir els veïns i els comerços, que cada dia en queden menys i amb les zones blaves encara serà pitjor.
Una més de les previsibles conseqüències negatives de l’aplicació d’aquesta mesura la patirà la platja de la Rubina, perquè si en plena temporada ja presenta saturació de vehicles, (alguns força mal aparcats i que entorpeixen la doble circulació), pot acabar quedant totalment col·lapsada quan la gent que anava a la platja gran d’Empuriabrava decideixi que no vol pagar i també vagi a la Rubina. El col·lapse que es pot produir pot ser de primera magnitud. I llavors, què, enviarem els mossos a ordenar-hi el trànsit?
Esperem que els que hagin valorat la viabilitat econòmica de les zones blaves no siguin els mateixos que van fer l’estudi econòmic de la convocatòria de guinguetes (“xiringuitos”) a la platja gran, que recordem que va quedar deserta.
Finalment la polèmica zona blava no s’implementarà aquest estiu com estava previst, però és només un ajornament del problema, doncs està clar que s’acabarà implantant i de fet en el ple ordinari d’aquest mes de juliol ja s’ha adjudicat la concessió del servei a una empresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada