dimecres, 30 de gener del 2019

La gestió dels residus, molta feina feta i molta per fer

Podríem parlar de residus i reciclatge durant hores i encara no ho hauríem pogut explicar tot. Si hi ha algun tema que es preveu complex en els propers anys, aquest serà sens dubte, la gestió dels residus.

Cada vegada tenim més consciència de les muntanyes de deixalles que formen els abocadors, de les tones diàries de residus que generem, i també sabem cap on van les polítiques europees en aquests temes. La Unió Europea ha marcat pel 2020 el llindar del 50% de reciclatge i per al 2030 només un 10% dels residus podran anar a parar als abocadors; la qual cosa es traduirà en què els municipis que no compleixin amb aquests percentatges hauran de pagar unes taxes molt superiors als municipis que sí ho compleixen. A nivell de Catalunya estem amb una mitjana del 40%, i es considera que és el màxim a què es pot arribar si el reciclatge només depèn de la voluntat de la gent de fer-ho bé. Segons l’Agència Catalana de Residus l’única manera d’augmentar aquest percentatge serà “tocant la butxaca” de la gent.

Els últims anys ja hem tingut constància de com s’ha anat incrementant el cost de la gestió dels residus. Cada vegada està suposant més despesa i els Ajuntaments paguen més per portar els residus del municipi a les plantes de tractament corresponents, i de retruc acabarà afectant tots els seus habitants, doncs cal recordar que, per normativa, la gestió dels residus ha de quedar coberta amb la taxa d’escombraries.

La responsabilitat d’arribar als mínims establerts pel que fa al reciclatge recaurà, segurament, en els Ajuntaments, i hi hagi l’equip de govern que hi hagi, serà un tema que s’haurà d’afrontar amb valentia i coneixement.

Aquests tres anys de legislatura en què ERC hem estat al govern de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, hem destinat molts esforços i recursos en aquest tema:

En aquests moments tenim al carrer tots els contenidors de les 5 fraccions possibles (rebuig, envasos, vidre, paper i cartró i orgànica), també hi trobem punts de recollida de restes vegetals i dues deixalleries (una a Castelló i l’altra a Empuriabrava). A més, realitzem la recollida porta a porta a tots els grans productors (restaurants i comerços grossos), amb un informador ambiental que controla i ajuda a incorporar en aquesta recollida nous comerços.

S’han fet diverses campanyes de sensibilització de residus, la darrera per explicar la incorporació de la recollida de la fracció orgànica. En breu, a més, es col·locaran a punts concorreguts del municipi minideixalleries per facilitar la separació de residus especials de petit tamany.

No hem augmentat la taxa d’escombraries als nostres conciutadans i donem la opció a descomptes en aquesta taxa per les persones usuàries habitualment de les deixalleries i també per aquelles que fan autocompostatge a les seves llars.

El nostre municipi no ho estem fent gens malament, actualment, separem al voltant del 40% dels residus domèstics generats i freguem el 60% si incorporem les restes vegetals. Per tant, tot i que som dels municipis de l’Alt Empordà que més bé ho estem fent, hem de començar a afrontar el repte que se’ns presenta en aquest futur immediat.

No existeix una fórmula màgica per aconseguir que tothom separi els residus generats. El sistema que aconsegueix millors resultats és el porta a porta, on alguns municipis que el tenen instaurat s’apropen al 85% de reciclatge. Però instaurar un porta a porta no és senzill: fa falta una gran feina de conscienciació de la població, té un cost molt considerable, cal treure tots els contenidors del carrer i buscar un mètode que penalitzi qui no ho fa correctament.

Un altre concepte que està sonant els últims temps és el Pagament per Generació, és a dir, paga més qui genera més rebuig; entenent, per exemple, que una família que fa l’esforç de separar tots els residus, utilitza les deixalleries de forma habitual, fa autocompostatge, etc. no ha de pagar el mateix que una altra família que no fa cap esforç i ho llença tot al contenidor de rebuig. Aleshores aquest sistema es basa en la identificació de les escombraries mitjançant bosses amb xip i contenidors intel·ligents, de manera que es pugui saber quina quantitat de rebuig genera cada llar.

A la propera legislatura s’haurà d’assumir aquest repte, que no serà senzill, perquè farà falta la predisposició i col·laboració dels habitants, l’equip de govern haurà d’escollir la fórmula que cregui que pot funcionar al nostre municipi, i pensar la millor manera d’implementar-la.

ERC estem preparats per treballar i per intentar assolir els objectius europeus marcats perquè tenim l’experiència per fer-ho i sabem cap on volem anar. No deixarem d’apel·lar a la responsabilitat de cada persona envers l’entorn on vivim, i farem el possible per augmentar la consciència ambiental dels nostres joves i infants perquè puguin viure en un país millor del que han trobat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada