dimecres, 30 de novembre del 2011

EL CLAVEGUERAM D’EMPURIABRAVA

ALGUNES CONSIDERACIONS SOBRE LA 3ª i 4ª FASE DEL CLAVEGUERAM  ’EMPURIABRAVA

Com a alcalde de la anterior legislatura juny 2007 – juny 2011 voldria fer unes quantes consideracions sobre el tema que ens ocupa i preocupa .

El padró d’aquestes fases de clavegueram es va fer l’any 2005 i va ser el que varem utilitzar per tirar endavant les contribucions especials per finançar aquesta obra d’una envergadura tant gran. Cal considerar que es l'obra civil feta a les nostres comarques més gran durant l'última dècada.
El sistema de pagament va ser establert al seu dia seguint l’exemple de les altres fases de clavegueram que s’havien fet a Empuriabrava, el 90 % mitjançant contribucions especials i el 10 % assumit per l’Ajuntament . A més l’Ajuntament ha d’assumir tot el cost de l’enllumenat. Estem parlant d’aproximadament 14 MM d’euros de cost total , amb un total de 13.760 contribuents.

Si d’alguna cosa ens hem de penedir crec que es de voler fer aquesta obra com si fos una sola fase , tal com es va preveure al 2005. Vista l’experiència viscuda crec sincerament que l’àmbit s’havia d’haver dividit i fer l’obra en diferents fases , més controlables i amb resultats més visibles per als nostres ciutadans.

Des de l’any 2007 fins ara s’han anat modificant les dades ja que aquestes han anat canviant amb motiu de les transmissions patrimonials que hi ha hagut i també s’ha anat depurant el padró que des del començament patia moltes imprecisions i errades que avui encara es detecten .

A mitjans de Juny de 2011 tot el que s’havia recaptat en contribucions especials s’havia pagat a l’empresa que executa les obres, ni un euro més ni un euro menys. Els impagats de les dues primeres contribucions especials varen ser d'aproximadament 1.300.000 euros , el 16 % del padró posat al cobrament. La recaptació feta va permetre pagar les certificacions d’obra fins el desembre de 2010 . Les certificacions de gener a juny de 2011 son d'aproximadament 570.000 euros .

Les certificacions d’obra porten una entrega a compte d’una revisió de preus del 6 % aprox. . Aquesta previsió de revisió de preus normalment es liquida quan s’acaba l’obra. Ara l’Ajuntament ha arribat a un acord per liquidar aquesta previsió amb els preus d’ara , pel que es rebaixarà el deute amb l’empresa en uns 400.000 euros. De totes maneres a final d’obra hi haurà una liquidació amb la revisió de preus que toqui en funció de l’IPC dels anys des del començament fins la final de l’obra.
Creiem que l’empresa no es podia negar a recomençar l’obra sota cap concepte , i el fet d’haver-se retardat el començament de l’obra passat l’estiu en dos mesos és un fet greu i inconcebible.

Cal dir que a mesura que en diferents àmbits entri en funcionament el nou clavegueram es podrà posar al cobrament la 3ª contribució especial pels usuaris del clavegueram beneficiats per aquest fet, sobretot edificis plurifamiliars que ja tenien aquest servei però que amb aquesta obra veuran molt millorat aquest servei.

Cal dir que el total de l’obra que afecta a 13.760 usuaris , i que 10.455 veuran millorada la xarxa de clavegueram que ja tenen i  els 3.305 restants tindran una xarxa de clavegueram com mai havien tingut .

Salvi Güell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada