dimecres, 18 de març del 2015

L'entrevista al digital "Catalunya Lliure"


La revista digital "Catalunya lliure" va dedicar una entrevista al nostre candidat per a les properes eleccions municipals de Castelló d'Empúries, Salvi Güell. Us l'adjuntem a continuació perquè la llegiu.

Entrevista a Salvi Güell, candidat d’ERC per a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries


La llista d’ERC per a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ja està a punt i, segons diuen, ja té el programa electoral enllestit. Està encapçalada per Salvi Güell, 53 anys, militant d’ERC des de fa més de 20 anys i amb una trajectòria política digna de respecte: regidor de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries des de 2003 fins a 2007, alcalde de 2007 a 2011, regidor a l’oposició de 2011 a 2015, conseller comarcal de l’Alt Empordà durant dos anys i Conseller nacional d’ERC per altres dos. Casat i pare de tres fills, i empleat de Bankia fins a l’any passat –d’on va plegar fruit d’un ERO amb baixa voluntària– va ser escollit com a alcaldable per la secció local d’ERC de Castelló d’Empúries.

Per als lectors que desconeixen Castelló d’Empúries, ens pot presentar la vila i el municipi?
Castelló d’Empúries és un municipi d’uns 11.000 habitants situat al nord de les comarques gironines, entre Roses i Figueres, a l’Alt Empordà, i format per diferents nuclis que el fan ser molt particular. Hi ha un centre històric realment interessant, una marina residencial amb 24 quilòmetres de canals navegables, i és el municipi més important del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Actualment som un municipi eminentment comercial i turístic.

Quines mancances té el municipi que es puguin solucionar en els propers 4 anys i quines són les propostes d’ERC per tal de solucionar-les?
Actualment, i fruit d’aquests darrers quatre anys, hi ha una clara mancança de feeling entre la ciutadania i l’Ajuntament. Cal recuperar una bona sintonia entre la casa de la Vila i els ciutadans del nostre municipi. Hi ha d’haver descentralització política. Nosaltres apostem pels regidors de barri i de districte, de proximitat. S’ha d’acabar el document de la valoració de llocs de treball de l’Ajuntament. S’ha de remodelar el passeig d’Empuriabrava. S’han de redistribuir els serveis de neteja per fer-los més eficaços, amb especial cura als mesos d’estiu. S’ha de potenciar la promoció del nostre municipi en diferents aspectes, tenint especial cura de l’enfocament que donem tenint en compte els diferents tipus de visitants que tenim: turisme cultural de proximitat amb la marca Empordà, turisme familiar i esportiu per Empuriabrava dins la marca Costa Brava i turisme de natura que visita el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i l’hem de fidelitzar al municipi. Hem de treballar colze a colze amb les diferents associacions de comerç del nostre municipi buscant fórmules per revitalitzar aquest sector. Escoltarem al jovent del nostre municipi treballant amb ells unes propostes consensuades per a que se sentin importants i no se sentin menyspreats com ha passat fins ara.

Fa quatre anys els veïns de Castelló no us varen renovar la confiança del 2007. Per què haurien de fer-ho ara?
Després de 16 anys de l’alcaldia en una mateixa persona –si bé no seguits– creiem que ha arribat l’hora d’un canvi de veritat. Nosaltres creiem que estem preparats per agafar el relleu. Presentem una llista amb experiència de govern i també amb força renovació en els primers llocs. Tots ells són persones preparades i amb coneixements suficients per tirar endavant les propostes del nostre programa electoral.

Diuen que una de les seves virtuts és que no l’espanta la feina, que és molt pencaire, però quin és el seu defecte?
La gent em titlla de massa “bona persona", diuen que em falta “mala llet”. Crec que amb l’experiència de l’alcaldia del 2007 al 2011 he après molt i això fa que ara crec estar molt més ben preparat. Cal, però, no voler demostrar el que no ets. S’ha de intentar millorar com a persona, però mai adoptar postures falses ni enganyar la gent.

Quin és el punt fort de la seva candidatura?
La llista està formada per persones de tots els racons del nostre municipi, que participen activament de la vida social, acostumats a treballar colze a colze amb la gent, amb molta il·lusió per canviar les dinàmiques de Castelló d’Empúries i del nostre país.

I quin és el punt fort de l’actual alcalde?
És un gran comunicador: et pot vendre “la moto” molt fàcilment.

Què ha fet bé l’Ajuntament d’aquesta darrera legislatura?
Els darrers mesos s’ha afanyat a fer coses que no ha estat fent els primers tres anys i mig de legislatura.

Els polítics, especialment des de l’aparició de partits populistes com Podemos, estan mal vistos si viuen de la política. Sembla que vostè va deixar Bankia –per a la qual treballava– fa uns mesos. I ara, vol fer el negoci a l’Ajuntament i ser "casta"?
Jo sóc regidor des de 2003. He estat alcalde una vegada. Crec en la limitació de les legislatures, encara que crec que haurien de ser de 5 o 6 anys cada una. No crec que pel fet de voler ser alcalde per segona vegada se’m pugui titllar de “casta”. Jo vaig prendre la decisió respecte a la empresa on treballava de plegar voluntàriament perquè estava “cremat” de la feina i de la pròpia empresa.

Quina importància tindran els Ajuntaments de cara al 27-S?
Seran vitals. Espero veure el mapa dels ajuntaments després del 24 de maig i espero veure regidors i alcaldes independentistes espargits arreu del nostre país. A Castelló d’Empúries, ERC som la garantia de que això sigui així. Haurem de treballar colze a colze amb la Generalitat i el Parlament perquè el 27-S sigui un èxit.

Pactareu amb CiU seguint les indicacions de les centrals dels partits pro-independència?
Nosaltres sempre hem tingut llibertat a l’hora de fer els pactes, i així també ho serà aquesta vegada. Seria molt estrany pactar amb CiU, amb les persones que encapçalen la seva candidatura, ja que hem estat enfrontats els darrers vint anys.

Els ciutadans catalans del vostre municipi són relativament pocs i doncs per què haurien de votar el vostre partit –independentista català– havent-hi candidatures amb una visió d’estat més àmplia?
Sí, a Castelló d’Empúries tenim ciutadans de molts països europeus, però tot i això a les últimes eleccions europees ERC va guanyar; per tant, crec que la pregunta queda contestada.

Atès que ERC és un partit independentista, esteu per la independència d’Empuriabrava o, a l’àmbit municipal, no queda espai pel dret a l’autodeterminació?
Nosaltres som partidaris dels regidors de proximitat per tal d’atendre les necessitats de la gent d’una forma més eficaç i propera. Som un partit que busca solucions per a tots els diferents racons del municipi, amb l’especificitat de cada un d’ells. No hi ha ningú actualment que proposi la independència d’Empuriabrava respecte al municipi de Castelló d’Empúries. Si hi ha algú que aposta fermament i seriosament per aquesta proposta, nosaltres en parlarem amb ells perquè estem disposats a fer el que calgui a fi que la gent se senti el més còmode possible, sense descartar res.

Sembla que ERC aposti per crear més administracions locals, el que voldrà dir més despesa pública i més burocràcia. En canvi, altres països europeus han optat per la reducció de municipis i d’administracions. Com veieu aquest contrasentit?
S’han de racionalitzar les administracions, n’hi ha massa. Jo sóc partidari de les vegueries, però per substituir els consells comarcals i les diputacions.

Si en els propers quatre anys s’hagués de fer una reestructuració administrativa eliminant municipis, quina seria la vostra proposta per a Castelló d’Empúries?
No crec que a nosaltres ens afecti. El que crec però és que ens hem d’anar acostumant a mancomunar serveis amb altres municipis.

Per acabar, si el geni de la llàntia màgica li concedís tres desitjos –un de personal, un pel poble i un pel país– quins li demanaria?
Com a desig personal, la salut de la meva família, dels meus amics i la meva. Desig pel meu municipi, guanyar les eleccions i formar un govern ben cohesionat que tiri endavant les propostes de millora del nostre municipi. Desig pel país, que a partir del 27-S puguem vestir el més ràpidament possible la nova República Catalana amb més igualtat, sense corrupció i amb drets de ciutadania per a tots.

Moltes gràcies Salvi, per contestar totes les nostres preguntes i molta sort!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada