dissabte, 7 d’abril del 2012

INSUBMISSIO FISCAL

El passat dijous dia 29 de març , dia de la vaga general , va haver-hi Ple al nostre Ajuntament. Els dos regidors d’ERC vàrem fer vaga a la nostra feina i varem assistir al Ple, com creiem que és la nostra obligació , ja que ens sentim servidors públics , no pas treballadors de l’Ajuntament. Així mateix, a l’hora dels precs i preguntes  vàrem llegir un manifest a favor de la vaga en contra de la reforma laboral.
Va ser un Ple amb 20 punts a l’ordre del dia , entre ells dos presentats com a assumptes urgents.
El tercer punt de l’ordre del dia va ser “  donar compte de l’acord de l’Assemblea General de la Red de Juderías de España-Caminos de Sefarad“. Hem de dir amb satisfacció que el procés per entrar a aquesta important xarxa la va començar el nostre equip de govern  el 3 de juny de 2009 , amb l’aprovació per Ple municipal de la sol·licitud d’admissió . El procés ha durat 2 anys i mig , amb la preparació d’un dossier molt complert, amb entrevistes amb membres de la xarxa , amb visites de membres de la xarxa a la nostra vila, l’última el mes de juny passat, data en que jo encara era alcalde,  on ens visitaren l’alcaldessa de Girona i la secretària d’aquesta associació . Després d’aquesta visita només calia esperar , i en data 3 de desembre de 2011 vàrem ser admesos juntament amb la ciutat de Sevilla. A partir d’ara en formem part i l’alcalde i una regidora ja varen formar part d’una visita de treball a Israel d’una setmana de durada amb les despeses pagades per part d’aquesta associació .

El punt n. 8-1 era “ ratificar un acord de la Junta de Govern Local de 13 de febrer de 2011 referent a la resolució del contracte de serveis de recollida de restes de poda i jardineria “   Està essent si més no curiós tot aquest procés. A la passada legislatura es va resoldre aquest  concurs , només va faltar que ho aprovés el Ple. Amb l’entrada del nou govern aquest punt no va passar per Ple fins passats 7 mesos . Una vegada resolt per Ple , i adjudicat a l’empresa guanyadora , aquesta renuncia a fer el servei i s’ha de tornar obrir un altre procés de selecció . La pregunta és: què ha passat durant aquests 7 mesos en relació a aquest servei perquè ara l’adjudicatari presenti la renúncia ? . . .

Un dels punts presentats com a urgent va ser aprovar un pla d’ajustament a 10 anys per tal de poder fer un crèdit per poder pagar les factures pendents que té el nostre Ajuntament amb els proveïdors. Aquesta és una fórmula imposada pel govern central , amb un decret que envaeix clarament   l’autonomia municipal. El grup d’ERC ens varem abstenir , ja que la documentació ( 5 pàgines plenes de números ) la vàrem tenir 5 minuts abans de començar el ple , i evidentment la proposta no la vam poder estudiar i per tant vam prendre aquesta decisió .  Hem de dir que el nostre Ajuntament deu a proveïdors 3’7 milions d’euros. D’aquesta facturació mig milió d’euros corresponen al clavegueram , i per tant a mesura que es cobren les contribucions especials es paguen. També cal dir que les diferents administracions supramunicipals deuen al nostre Ajuntament 2’3 milions d’euros. El préstec que contractarà a l’Ajuntament per atendre aquestes factures serà de 2 milions d’euros.

El nostre grup va presentar una moció a favor de la insubmissió fiscal , o sigui , instar a l’Ajuntament que iniciï el  procés per tal de pagar tots els seus impostos a la Generalitat en comptes de fer-ho al govern central. Tècnicament es viable , i ja hi ha altres ajuntaments que aquest any ho faran, així com molts particulars .  La moció va ser derrotada : 2 vots a favor , 4 vots en contra i 10 abstencions .  Tot plegat decebedor, tenint  en compte que al nostre municipi estan representats al consistori a més d’ERC,  SI i CiU , dos  partits polítics teòricament  catalanistes, nacionalistes , sobiranistes o independentistes . He dit bé, teòricament , perquè a l’hora de prendre decisions que signifiquin  un avenç en l’autogovern del nostre país , almenys a la nostra vila , els regidors d’aquests dos partits s’arronsen, no fos cas que votar alguna proposta presentada per nosaltres els causés algun mal de cap o de ventre .
 Salvi Güell

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada