dilluns, 5 de març del 2012

CRISI? NO PER A TOTHOM...


Us fem arribar el segon butlletí de la legislatura amb ànim de mantenir-vos informats dels darrers temes, que són de caire econòmic i que considerem molt importants perquè ens afecten a tots, especialment en aquests complicats moments de crisi que estem vivint. Amb aquest butlletí constatareu que la crisi no afecta igual a tothom.

ORDENANCES FISCALS
El passat 28 de desembre es van aprovar definitivament les ordenances fiscals  que han de regir els impostos i taxes per l’any 2012 (i que d’ells en depèn el pressupost de l’Ajuntament). La puja global de les taxes i impostos suposa un 5% d’augment respecte l’any anterior, amb excepcions concretes en alguna taxa com la d’escombraries.
Des d’Esquerra vam presentar AL·LEGACIONS, que van ser totes rebutjades. Demanàvem:
- Que les taxes  i impostos s’apugessin només el 3% (corresponent al que s’havia apujat l’IPC fins aquells moments) i que era el més lògic tenint en compte la situació econòmica actual.
- Que es rebaixés la taxa de recollida d’escombraries i deixalles donat que el pressupost de l’empresa Cenet quedarà reduït un 15% respecte l’any 2011. L’empresa de neteja Cenet (70% de capital privat i 30% de capital de l’Ajuntament) ha fet un ERO i acomiada 10 persones. Això farà rebaixar l’import que l’Ajuntament li ha de pagar, i per tant, tots els diners recaptats de més en taxa per cobrir aquest servei s’hauran de tornar d’una manera o altra als contribuents (320.751 €).  Això també farà que la qualitat del servei evidentment no sigui la mateixa.

- Que no s’apliquin interessos a les persones que demanen fraccionament o aplaçament en els pagaments dels seus rebuts. Estem d’acord que s’ha d’estudiar bé a qui es concedeix aquesta possibilitat de pagar a terminis, però també és cert que molta gent que demana aquest fraccionament ho fa per necessitat i pensem que si els ho posem difícil el més probable és que no puguin pagar.
Tema a part mereix precisament la puja de l’IBI que ens arriba. Volem manifestar el nostre rebuig a la intromissió del govern central del PP en les competències municipals al decretar una puja del 10% (això és el que ens ha tocat al nostre municipi) un cop ja aprovades les ordenances, que ja apujaven aquest concepte en un 5%. Total, un augment del 15% d’aquest impost que haurem de pagar sense possibilitats de fer-ne fraccionaments (o sí, però pagant els corresponents interessos).

PRESSUPOSTOS  2012
La partida de despeses que més augmenta és la d’amortitzacions de préstecs a llarg termini en 1.100.000€. Això és a causa del pla de sanejament en què està immers el nostre Ajuntament i a l’obligació, fruit d’un decret del govern central, de convertir les pòlisses de crèdit en préstecs a llarg termini. D’aquesta manera el nostre Ajuntament baixarà l’endeutament a finals de 2012 fins a un 78%.
El nostre grup va fer una proposta per tal de votar a favor dels pressupostos presentats per l’equip de govern; la qual va ser desestimada i per tant el nostre vot va ser negatiu. Recordem que el resultat de les votacions va ser: 13 vots a favor (equip de govern i PP), una abstenció (Entesa) i 2 vots en contra (ERC).

Les PROPOSTES que des d’ERC vam presentar per tal de votar a favor dels pressupostos van ser:
- Reduir un 15% el sou de l’alcalde, les remuneracions de tots els regidors i les aportacions als grups polítics municipals. Aquestes rebaixes ja les han fet altres municipis que creuen, igual que nosaltres, que la crisi l’hem de pagar entre tots.
- No apujar cap sou de cap treballador de l’Ajuntament. Està previst la puja de 6000€/any d’una persona de l’equip directiu. Al nostre entendre això és inadmissible, i més tenint en compte els acomiadaments de 13 persones que hi ha hagut des del mes de juny cap aquí.
- Reduir la partida d’assessoraments jurídics (assessories externes). 77.900€ són molts euros tenint en compte que a la plantilla de personal de l’ajuntament ja hi ha 4 advocats!
- Rebaixar l’import de la partida de premsa.

Aquests ajustaments proposats per nosaltres vénen a suposar aproximadament 95.000€ (15 milions de les antigues pessetes). Creiem que és una quantitat prou considerable i totalment necessària per tirar endavant serveis que ara no es contemplen o que es contemplen amb poc pressupost; nosaltres proposem que aquests diners estalviats s’inverteixin en:
- Ampliar el servei de la borsa de treball, totalment necessari i més en temps de crisi (en la darrera legislatura aquest servei funcionava cada dia i ara només està obert dos dies per setmana).
- Augmentar la dotació del Pla Educatiu d’Entorn, molt rebaixada en aquests pressupostos.
- Incrementar la partida destinada al banc d’aliments.
- Mantenir la mateixa quantitat que l’any passat per a les subvencions esportives (aquest any es contempla una reducció d’aquestes subvencions en un 61% segons el pressupost aprovat).
- Continuar assumint el cost aproximat de 10.000€ (que pertoca al nostre Ajuntament) de l’aula taller de l’Institut Castelló d’Empúries, partida que directament s’ha suprimit del pressupost.
- Dotar de més import les subvencions a  les escoles del municipi.
- Augmentar les quantitats destinades al Casal d’Estiu i el Parc Infantil de Nadal per tal de que no baixi la qualitat d’aquests serveis.
Com podeu veure el que reclamem és aprimar partides pressupostàries internes del propi Ajuntament i que aquests diners reverteixin en tota la societat castellonina.
Cal dir que aquests pressupostos contemplen una inversió al nostre entendre remarcable, la qual correspon a l’adequació de l’espai que uneix la biblioteca, la Farinera i Sta. Clara com a Centre Cultural, amb una subvenció del PUOSC de 206.687,35€ que vàrem obtenir el nostre equip de govern a la passada legislatura. Llàstima que els actuals governants hagin deixat perdre una subvenció (20.065€)  destinada a fer un buc d’assaig al convent de Sta. Clara (espai que hagués complementat molt bé tota l’oferta musical que s’ofereix  en aquest espai).
Entenem que són moments difícils però és en aquests moments que és important saber prioritzar i dotar de recursos necessaris les àrees de caire més social i educatiu i mantenir els serveis que realment són necessaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada